Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

İFTİRA AYAĞA DOLANIR

Fazlı GÜVENTÜRK

20 Mayıs 2012, 16:40

Fazlı GÜVENTÜRK

İFTİRA AYAĞA DOLANIR

            Mutlaka tarihin bir yerlerinde siz yapmışınızdır demiyorum ama mutlak suretle bu illete uğramışsınızdır. Belki saklambaç oynarken gammazlayanın siz olduğunu veya patlayan topun müsebbimi veya sıranın altındaki kopyanın suçlusu siz ilan edilmişinizdir. Yanı bu iftira illeti kesin bir yerlerden sizi de vurmuştur.

            Bugün bu tür olayı yakın zamanda en yakınlarından yaşamış masum insanlar için Ahmet yükü sel den alıntı yaparak dile getirmek istedim. İnşallah alınması gereken ders alınır, aksi halde insanlık dışı tüm yapılacakları kendine reva görür bu tür insancıklar.  

            İftira, birçok ortamda insanı mağdur duruma düşürmekte, yapanı veya alet olanı adeta insanlıktan çıkarmaktadır. Hangi şartlarda olursa olsun, bu zilleti hoş görmek imkânsız gibidir.

            Sağlıklı düşünürseniz ne denmek istendiğini anlarsınız. Kendisi ile ilgili şeylerden habersizce yaşayana böyle bir yük bindirmek, insanlık onur ve asaletine yakışmaz. Ayrıca hiçbir neden de iftiranın hafifliğini göstermez.
Bu büyük günahın bağışlanması için; iftira atılan kişinin gönlünü almak gerekir. İftiranın büyüğü veya küçüğü elbette olmaz. İftira iftiradır. Bana sorarsanız; insan denen varlık, bu kavramın önemini kavrayamamış, yaşamına aksettirememiş. Bu, mental hayvan zihniyetinin ürünüdür diyebilirim. Çünkü “yapılmayanı yapılmış” gibi göstermek, kimsenin haddi değil.

            Anlaşılan, iftira edenin çok ciddi kimlik sorunları var. Öyle görünüyor. Hırsız niteliğindeki bir insana dahi bu yapılmamalı, yakıştırılmamalı. Evet, hırsız kendine ait olmayan bir şeyi çalmak suretiyle halkın nefret ettiği bu unvana layık görülür. Ancak kimin yaptığı belli olmayan bir suç için önyargıyla “o yapmıştır” demenin illa ki bir vebali vardır.

            İftira atan, karşılığını çok acı şekilde öder. Zira bu fiil, yalandan dahi kötüdür.
Çarpıcı olan, iftiranın genellikle “zanna” dayanmasıdır. Hani yalan söyleyen birine, “O yalancıdır” der geçersiniz. Ancak “iftirada bulunana”, en olumsuz duygularla yaklaşır, gereğini yapma yoluna gider veya susar ondan süratle uzaklaşırsınız.

            Bu arada akla gelen soru şu: Benzeri olmayan bu olumsuz kavram acaba hangi koşullarda insanların başvurdukları bir şey? Tahminim, bu iğrenç yaklaşım, bireyin içinde yaşadığı psikolojik sancılardan, iç çatışmalarından kaynaklanıyor. Meselâ bir insanı hasım gibi görüp alt edebilmek gayesi ile yapılan yalan yanlış haberlerin tümünün, düpedüz iftira yollu olduğunu söylemek mümkün.
Hedef aldıkları hakkında düzmece bilgileri sağa sola yayarak iftira atabilir. Bunun sonucunda nifak doğar. Mistik düşünce, iftirayı ve sebep olduğu yan tesirleri “büyük günahlar” şeklinde kabul etmiş.

            Bir bakıma, menfaatleri için “ruhlarını satmaya yeltenenlerin teşebbüsleri arasında” mutlaka iftira denen bu kötü illet bulunuyor. Akla hayale gelmeyen yaklaşımlarda bulunanların başvuracağı silah, bu yeteneksizlik oluyor.
Dolayısıyla tarih boyunca insanlar birbirlerine haksız muamele ediyorlar, davranışları ile birbirlerini kırıyorlar. Ama bu kötü huyla yaklaşım yapanlar, kendi aralarında dahi barınamayıp, o ortamdan kopma mecburiyetinde kalıyor. Sadece semavi dinlerde değil, toplumsal anlamda dahi, kifayetsizliğin sembolü olarak kabul gören bu kavramı lügatimizden silmek, yapanı önce uyarmak, devam edeni ise hayatımızdan çıkarmak zorundayız. İftiranın, insani bir yaklaşım olmadığı, inanç-kültür seviyesi ile ölçülemediği anlaşılıyor.

Vicdan sahibi bir insan bu tür yaklaşımlara asla tevessül etmez, Teşebbüs içindeyse, ne yazık ki çok şeyini yitirmiş, doğruluktan yana nasibi kalmamış demektir.
            İftira atan, önünde sonunda yaptığına dolanacaktır. Zaaflarını kontrol edemeyen kimse, “bu manasız çıkışları yapmanın sonuçlarına” mutlaka katlanır derim.

Selam ve dua ile…

 

Bu haber 3905 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi