Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HEDEFTEKİ YÜZBAŞI

Fazlı GÜVENTÜRK

19 Şubat 2011, 17:54

Fazlı GÜVENTÜRK

HEDEFTEKİ YÜZBAŞI

            Aslında herkesin kendine güvendiği konular vardır. Örneğin, bir anne topluluk önünde konuşmaktan korkabilir; ama hızlıca güzel bir yemek hazırlamakta çok iyi olabilir. Çok iyi olduğu bu konuda da özgüveni yüksektir. Bir öğrenci matematikte kendine hiç güvenmezken bisiklete binmekte kendine fazlasıyla güvenebilir. Bir profesyonel, sunum yapmakta ya da bilgisayarda özel bir programı kullanmakta kendini iyi bulmayabilir; ama otomobil sürerken kendini ralli şoförü gibi becerikli hissedebilir. Öyleyse bir insanın genel olarak özgüveninin yüksek ya da düşük olduğu sonucuna varamayız. Kendimizi başarılı bulduğumuz konularda özgüvenimiz yüksek, başarısız bulduğumuz konularda özgüvenimiz düşüktür değerlendirmesi akla yatkın geliyor. Diyor yazar.

            Ekranlarda sıklıkla gösterilen bir haber var ki bu internet sitelerine de düştü. Şırnak Akçay taburunda görevli yüzbaşı Metin Gürcan’ın tabanca ile yapmış olduğu bir atış sansasyon oldu.

            Kimse canını sokakta bulmadı. Her şeyden önce can kutsaldır. Elbette orada görevli erlerde başta o bölüğün Komutanı olduğundan metin yüzbaşıya emanet. Elbette silahla şaka yapılmaz. Elbette kimse şakalaşmak, eğlenmek için o dağın başında görev yapmıyor. Elbette kimse bir komutanın veya bir askerin egosunu tatmin etmek için orada değil.

            Ancak;

            Bazen böyle gösteri yapmak, bazen böyle eğitime canlılık katmak, bazen böyle emrindekilerin gönlünü almak gerekiyor.

            Benim yazılarımı takip etme inceliğinde bulunan kıymetli insanların inceden eleştirdiği bir konu var. Yazılarımda askerliği çok kullanmam ve askerler lehinde terazimin ağır basması eleştirilir. Ama kendimce haklıyım. Daha yoğurdu yumrumla yediğim yaşta askeri okula girip, emir komutaya başladığımda ise tüm emir verdiğim askerlerim benden yaşça büyüktü dolayısıyla ömründe önemli bir yeri olan mesleği yazmamak mümkün değil. Bu bir ev hanımın yemekten, futbolcunun toptan, gazetecinin haberden, öğretmenin tebeşirden, bakkalın sattığı makarnadan söz etmesi gibi bir şeydir.

            Artık askerim demek cazibesini kaybetti. Kimse aksini söylemesin. Her kurumdan her gruptan insanlar hata yapar. Ama onlar hata yapınca adece ferdi olarak suçlama yapılarken askerlerde durum öyle olmuyor. Asker hata yapınca hemen kuruma mal ediliyor. Oysa suç ferdidir.

            Metin yüzbaşıyı iyi tanıyorum. Özel kuvvetler komutanlığına bizim yanımıza geldiğinde teğmendi. Genç, idealist ve atik, çevikti. Neredeyse iki üç yıl süren eğitimlerini başarı ile bitirdi ve asli görevine başladı. Öyle egosunu falan tatmin edecek biri değildir. Çalışkan ve görevine bağlıdır.

            Yukarıda dediğim gibi bazen böyle şeyler oluyor. Olmasa iyi ama oluyor. Bazen de gerekiyor. Askerlerinize kedinizi kanıtlamanız lazım diye düşünüyorsunuz. Onlara güven vermek için yapıyorsunuz. Onlara dağda değişik birkaç dakika geçirmek moral kazandırmak için yapıyorsunuz. Ama bu tip çılgın gelen işleri yaptığınız oluyor. Dedim ya olmasa iyi ama oluyor. Abartmak gereksiz. Hele bu yüzbaşının haberini verirken vatan haini gibi lanse etmek yanlış ötesidir.

            Son görev yerimde çalışırken bir denetleme öncesi atış talimlerinde yardımcım astsubaylara hedefe geçin şapkanızı çıkarıp tutun dediğimde ikisinin de hedefte şapkalarını tutarken İlyas astsubayın “komutanım tutuyorum ama neden tutuyorum bilmiyorum. Ya tahtaya neden atmıyorsunuz” dediğini hatırlıyorum.

            Bu hareketler evet çocukça görülür. Ama bazen sadakattir, bazen cesarettir, bazen cesaret vermektir, bazen hadi birazda mantıklı düşünenleri tatmin edelim bazen hava atmaktır. Ama emin olun kimse askere yani emanete zara vermeyi düşünmez, düşünemez ve hain kesinlikle değildir.

            Selam ve dua ile…

Bu haber 4979 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi