Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ORASI

Fazlı GÜVENTÜRK

21 Mart 2009, 13:15

Fazlı GÜVENTÜRK

ORASI

            Evet günün anlam ve önemine binaen “Orası “ dememden sanırım nesri olduğunu anladınız.

            ÇANAKKALE.

            Bugün Çanakkale şehitlerimizi anma yıldönümü. Kelimelere sığdıramadığımız bir kahramanlığın öyküsünün yıldönümü. Her sene andığımızda içimizin bir başka titrediği günün yıldönümü.

            Yolunuz düştü mü? Gittiniz mi? Bilmiyorum Çanakkale’ye. Ama ola ki gitmedinizse kesinlikle gidin. Hem öyle tek başınıza değil. Alın çoluk çocuğunuzu, eşiniz dostunuzu ve bir tur düzenleyin onunla gidin. Bu eşsiz olayların yaşandığı diyarlara.

            Yalnız gitmeyin çünkü döndüğünüzde anlatamazsınız. Gördüğünüz güzellikleri. Anlatamazsınız yaşanan olayları. Bunun için sevdiğiniz her kim varsa birlikte gidin kesinlikle oralara.

            Orada yalnız gezmeyin. Harita yada  bir başka şeyle olmuyor. Çanakkale için kurstan geçmiş duyguları dile getirmekte maharetli insanlar olan tur görevlileri var onlar ile gezin. Onlar işinin erbabı olmuş. Öyle akıcı ve güzel dile getiriyorlar ki siz adeta yaşıyorsunuz o anları. Birlikte gittiğimiz abinin dediği gibi “ağlatmadan bırakmıyorlar adamı”

            Çanakkale’nin destanlaşan kahramanlılıklarının yada tarihi gelişimini anlatmak zor burada . zaten de gereksiz zira bugünlerde muhtemelen her yerde bu tarihi gelişim anlatılır. Bir yerlerde konferanslar verilir. Televizyonlarda gösterilir bu tarihi gerçekler. Elbette hepsinde değil. Yine belli kanallar  üstünden şöyle bir geçer gider. Sanki bu kahramanlıkları yapan yiğitleri ve yiğitçe ölen o şehitler onların dedeleri ataları değilmiş gibi. Ama iddialı konuşmayalım belki de değildir. Onların dedeleri beklide Çanakkale savaşında başka işlerle meşguldür. Onu da yine okuyucu ve izleyicilerin anlayışına bırakıyorum.

            Tarihi gelişimini anlatmıyorum ama o dağları o denizi o ağaçları o siperleri o yolları o ovaları lütfen görün. Onlar bildiğimiz yerler değil. Onların abartısız her karışında bir tarih var. Bir şehit var. Bir yaralanmış yiğidin kanı var. Bir bitmişlikten doğan umudun neler yapabildiğinin örneği var. Tam bitti her şey dediğinde tekrar doğup düşmanın üstüne atılma öyküsü var.

            Topu tüfeği olmayan insanları mermisi olmayan insanların nasıl göğüs göğse mücadele ettiğinin   öyküsü var. Ekmek yemek bulamayan insanların nasıl ot çöp yiyerek savaştığının öyküsü var. Kapatın gözünüzü ve sadece bunu düşünün. Aç susuz kaç gün yaşarsınız. Yada aç kalınca nasıl takatiniz kesilir. Bırakın savaşmayı kolunuz kıpırdar mı? Bizlere verilen eğitimde dağda üç gün hayat-ı idame yaptırırlardı. Yani üç gün ne bulursan onu yersin. Sair zamanlarda basıp geçtiğin varlıklara nasıl muhtaç olur arasın görmelisiniz. Belli dönemden sonra o varlıklar kebap olur,baklava olur börek olur. İşte o kahraman şehitlerimiz bulamadıkları ekmek yemek yerine onlara baklava börek demiş savaşmış.

            Öyle çok yazılacak var ki insanın içi kaynıyor ama yer sıkıntısı bu kadarına izin veriyor. Bu yazıyı şunun için yazdım. Lütfen oraları görün. Sevdiğiniz insanlarında görmesini sağlayın. Çünkü “orası” her açıdan ders alınacak bir yer. Hem dünya için hem ahiret için.

            Yine dua istiyorum sizden bu şehitlerin ruhları için. Birlikte dua edelim her bir neferine bu kahramanlığın.

            Selam ve dua ile…

Bu haber 3629 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi