SERVİS ARAÇLARI VE EMNİYET
Çok uzun zaman oldu. Servis araçlarının emniyeti ve okulların açılması ile birlikte yollara düşen çocukları bekleyen tehlikeler konusunda yazı yazarak konuya dikkat çekmeye çalışmıştım.
Servis taşımacılığın sadece büyük şehirlerin değil artık her şehrin hatta taşımalı eğitim veren köylerin bile önemli sorunların olduğunu biliyoruz.
Çocuklarını hazırlayıp okula gitmeleri için servis araçlarına teslim eden ana babaların kafalarında servis araçları ve sürücüleri ile ilgili soru işareti kalmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.
Başlangıçta valililiğe büyük iş düşüyor. Servis araçlarının yaşı, sürücülerin eğitim düzeyi, araçlarda olması gereken teçhizat konusunda sıkı bir emir yayınlayarak, art niyetli firma sahiplerini veya art niyetli demeyelim de günü kurtarmaya çalışan servis şirketlerini baştan olması gerekenler konusunda bağlamalıdır.
Zaten seçeneğimizi az olduğu Firma sahipleri üzerine düşeni yapmalı ve trafiğe sürmüş oldukları araçları ve çalışanlarını iyi ! Olanlardan seçmeli. Çünkü bakımları ve olması şart gelen teçhizatları eksik araçların ve yeterli kapasitede olmayan sürücülerin hem mala hem cana kastedeceği kesindir. Mal canın yongasıdır. Ne kadar sigortalı olursa olsun araçlarının başına gelecek bir kaza maddi bakımdan yıkım olurken, Allah korusun bir tek kişinin burunun kanaması vicdani olarak tamiri imkânsız yaralar açar. İçinde kendi çocuklarının da olabileceğini düşünen firma sahipleri bakımsız ve yetkisiz kişilerin servise çıkmasını engellemelidir.
Okul aile birlikleri ve okul müdürlerinin de konuya çok hassas yaklaşması gerekmektedir. Firma seçip anlaşma yaparken çok iyi irdelemede bulunmaları gerekmektedir. Hatır gönül ilişkisinin ötesinde sorumluluklarını harfiyen yerine getirmeleri gerekmektedir.
Servis aracı sürücülerine iş düşüyor. Külhanbeyi ve bitirim araç sürücülüğünü bir yana bırakıp, kılık kıyafeti, kurallara uyumu, araçta oturması, davranışları, öğrenci ile konuşması, aracın içindeki müziğin sesi gibi konularda efendiliğin üst sınırında hareket etmeleri gerekiyor. Çünkü ister kabul edelim ister etmeyelim, çocuklar ciddi şekilde onları örnek alıyorlar. Kısa süreli birliktelik olsa bile çocukların davranışlarına bu sürücülerin davranışları yansıyor. Şimdi lise üçüncü sınıfa giden oğlumun ilkokuldaki servis sürücüsü amcasının kırmızı ışıklara dikkat etmediğini hala söylüyor olması bunun beklide en güzel örneğidir.
Çocukların dikkatli olması gerekiyor. Ana babaların dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklarına araç içinde şakalaşamadan tutun da, inme binme konusundaki eğitime kadar ana baba vermelidir. Duran aracın ardından, önünden geçmesine kadar çocuğa bıkmadan anlatılmalıdır.
Belki de en fazla iş emniyete düşüyor. Denetlemeyi çok sık yapmalılar. Uygunsuz araç ve servisleri trafikten çekmek için kontrollerin sık yapılması hayati önem taşımaktadır. Kırıkkale ‘de emniyetin özveri ile çalıştığını biliyoruz. Görüyoruz. Bu başarılı çalışmaların servis araçlarının denetlenesi konusunda beklentilerimiz azami derecededir.
Her gün okula gönderdiğimiz evlatlarımızın Türkiye’nin kanayan yarası olan trafik konusunda içimizi acıtmaması için tekraren her kurum ve kişinin üzerine düşeni yapması gerekmektedir.
Selam ve dua ile…
Bu haber 4228 defa okunmuştur.