Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Arınmaya yolculuk 2 bölüm

Fazlı GÜVENTÜRK

01 Kasım 2012, 14:45

Fazlı GÜVENTÜRK

Arınmaya yolculuk 2 bölüm

            Kalbi Mekke için Medine için yanıp tutuşan ve oralara ulaştığında 9 şiddetinde sarsılanlar için yazılmış, hem bir rehber olsun, hem yaşadıklarımızı anlatısın amaçlı bu yazılara vesile olanlardan Yaradan razı olsun..

 

İLK HAZIRLIKLAR

            Hac için beşinci defa müracaat etmiş, kayıt yenilemiş, kutsal topraklara gitmek için yanmıştık. Ancak demek ki yanamadık, demek ki içimiz acımadı gitme düşüncesiyle, demek ki gözyaşlarımız bırakı çağlamayı damlamadı bile ki yaradan Rabbim hac için hazır değilsin dedi. Şimdi gelme dedi. Zamanının dolması için bekletti kura sıralarında.

            Baktık olmadı, baktık hacca var daha o zaman umreye gidelim dedik. Umre olsun ama gidelim yardanın Hz ademi yaratması ile başlayan Kabe serüveninin olduğu yerlere.

            Ramazan ayı umresi var dediler. Kırıkkale’nin gerçekten önemli şahsiyetlerinden, pek çok değerli eseri bulunan, bizimde sohbetinden faydalanma şerefine eriştiğimiz, eski müftülerden Ala sakal olarak bilinen ve geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz müftünün kızı olan Hayrulnisa dernek başkanı hatibe Cemile Erdal hoca ile gitmeye Arapça talebesi olan eşimin de telkini ile kararı verdik.

            Cemile hoca Simetri Turizm şirketi ile birlikte Ramazan da umre yapacağı ve bu yolculukta eşleri ile birlikte öğrencilerini görmek istediği geldi eşim tarafından. Umre zor olur ramazanda, sıcakta nasıl yapacağız, oralar kalabalık olur, zaten sürede 36 gün çok uzun, geçmez düşüncesi vardı. Daha doğrusu mazeretler vardı aklımızda. Bir yandan hacca gitmek için isteğimiz varken bir yandan da hac çıkmadan umre yolculuğu gerekli mi düşüncesi aklımızı karıştırıyordu.

            Bilinçaltında dediğim gibi mazeretler vardı. Şükürler olsun eşimin ve Cemile hocanın telkini ile çok amiyane tabir ile sağımızı solumuzu sallayacak durum kalmadı ve “hadi bakalım” dedik.

            Ciddi karar verince tatlı bir telaş ve heyecan sardı. Rabbimizin emrini yerine getirme arzusu ve düşüncesi ılıttı içimizi.

            Daha önceden planlanan çocuklarımız ile birlikte belki de son tatilimiz olur düşüncesi ile tatile gittik bir hafta. Çünkü kızımız ve damadımızın izini denk gelmez, oğlumuz seneye göreve başlayacak izini olmaz diye düşündük.

            Umre heyecanı ile gitmiş olduğumuz tatilde uzaktan kumanda ile gerekli işlemleri yaptırdık. Bundan sonra umumi olarak “bizim hoca”  diyeceğim Cemile hoca saha sonraları “bunlar ne yapıyor, umreye gidecekler işlemler yapılacak tatildeler, nasıl yetiştirecek bunlar “ diye düşünerek için için kızdığını söylediği ama işlemlerimizin yürüdüğü tatil bitti ve döndük Kırıkkale’ye.

            Umre ilmeleri için hazırlıklar devem etti.

            Pasaport işlemleri en az on beş gün sürüyor. Yeşil pasaport sahibi almaya hak kazananlar için bu süre daha kısa olmakla birlikte pasaport işlemlerine en az on beş yirmi gün önce başlamak gerekiyor. Pasaport için fotoğrafçılardan zemini beyaz olmak üzere özel fotoğraf çektiriyorsunuz. 6 adet çekilen fotoğraf ve nüfus cüzdan örneği ile Emniyet müdürlüklerinde bulunan pasaport şubeye müracaat ediyorsunuz.

            İşlemlere başlamışken emniyet müdürlüğünden verilen bir belge ile Vergi dairelerine gidiyorsunuz ve yurtdışı harcı yatırıyorsunuz. Bu miktar yeşil pasaport ve diğer pasaport için farklı. Tabi birde pasaportun süresine bağlıdır.

            Almış olduğunuz o belge ile yaptığınız müracaat ile emniyet belgelerinizi Ankara merkeze gönderiyor. Merkezden onaylanan pasaportlar adresinize gönderiliyor. Eğer acele ediyor ve sürenizin kısıtlı olduğunu biliyorsanız bu belgelere ekleyeceğiniz bilet ile sürenin kısalmasını yani pasaportun süresini kısaltabiliyorsunuz.

            Pasaport geldiğinde 3 adet fotoğraf ve yine nüfus cüzdan sureti ile pasaport ve elbette umre seyahat ücretini ilgili firmaya teslim ediyorsunuz. Kişi başı ücret firmaya göre, kaç kişi kalacağına göre, Kâbe’ye ve Ravza’ya uzaklılığına göre değişiyor. Ortalama 1400 Euro civarında. Tabi olarak lüks sınıfı ve daha ekonomik sınıfı olanda var. Tercih farklı olabiliyor.

            Burada benim kesinlikle tavsiyem umre veya hac ziyareti için gidildiğinde iki kişilik odalarda kalınmasıdır. Elbette doğal olarak dört kişilik odalardan biraz fiyatlı oluyor. Ama rahat etmek için gerekli. Çünkü kalabalık olunduğunda rahat banyo yapmaktan tutun, klimanın kullanımına kadar veya anahtarın takibine kadar veya uyku düzeninin standartlığına kadar gerekli. İbadetleri herkese farklı zamanlarda yapabildiğinden sizin istirahat saatinizde ibadetten gelen birinin sizin uykunuzu bölmesi düzeninizin değişimine yol açıyor. Bu durumda dinlenememe durumu oluşturacağından aksamalara neden olabiliyor.

            Evraklarınızı teslim ettikten sonra bekliyorsunuz. Gitmenize yakın kısa zaman kaldığında seminer düzenleniyor. Bu seminerde gidiş saati, alınacaklar söylenip, çanta, bavul gibi malzemeler dağıtımı yapılıyor.

            Umreye giderken alınacak malzemeler;

Telefon (yurtdışı kullanıma açılı olmalı. Ayrıca Arabistan hattı oradan alınacak, daha uygun oluyor. )

Şarj aleti

Fotoğraf makinesi

En az üç takım iç çamaşırı

Gömlek gibi en az üç takım üst giysisi

Pantolon bol olmalı şalvar gibi.

Terlik

Gezilerde kullanılmak üzere spor ayakkabı veya sandalet

Şahsi temizlik malzemeleri (tıraş malzemesi, diş fırçası,tırnak makası gib)

İhram

Havlu ve nevresim ile çarşaf olmalı.

El çantası

Para kesesi

Çatal iğne

Küçük makas (ihramdan çıkarken saç kesmek için)

Ağrı kesici ilaçlar ve pişik kremi

Dua kitabı ve cüz

Kış ayları için hırka ve kalın giysi

            Yolculuktan önce dikkat edilmesi önerilen birkaç maddeyi aşağıya çıkardım. Benzer konuları sizler de analiz edersiniz.

            Malzemeleri taşırken mümkün olduğunca iki çantada taşımak gerekiyor. İkiden fazla çanta olması taşımada zorluklar doğuruyor.

            İhram malzemesini ayrı bir çantada tutmak gerekiyor. Havaalanında ihram giyildiğinde bavulları açmak zor olacağından böyle bir tedbir almak gerekiyor.

            Malzemeleri bavullar yerleştirirken el bagajının olduğu çantalara sıvı ve kesici delici alet konulmamamsı gerekiyor. Bu tür malzemeler varsa bavullara konulması gerekiyor.

            Devamlı kullanılan ilaçlar varsa yanınıza alınmalı, gözlük kullanılıyorsa unutulmamalı, ayrıca güneş gözlüğü almakta fayda var. Ben kullanmadım ama kullananlar rahat etti.

            

Yazının devamı bir sonraki gün

Bu haber 4268 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi