Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EKMEK YOKSA PASTA YESİNLER

Fazlı GÜVENTÜRK

09 Mart 2009, 09:36

Fazlı GÜVENTÜRK

EKMEK YOKSA PASTA YESİNLER

            Klasik muhabbetler vardır. Fakir fukaranın tek ve en önemli besin kaynağı ekmektir. Bu ekmeğin yanına katık amaçlı zeytin, peynir yada yine klasik değimle soğan oldu mu fakirin öğünü tamam olur.

            Kırıkkale’de fakirin bu öğünü yemesinin önüne geçen bir uygulama oldu. Yani artık iki alan bir alan durumuna düştü ekmeği.

Ekmek fiyatları 60 kuruş oldu. Ben burada 5 kişilik bir ailenin günde kaç ekmek tüketmek zorunda olduğundan hele  başka besin kaynakları ile karnını doyurmaktan yoksun halde olan insanların bu durumda kaç ekmek tüketeceğinden söz etmek niyetinde değilim. Bunun hesabını yapan o kadar dar gelirli insanımız varki. Veya o dar gelirli insan üzerinden siyaset yapmaya çalışan o kadar çok insan varki onlar bu hesabı yapıyorlardır zaten.

Benim vurgulamak istediğim ekmeğin siyasete alet edilmesidir. İnsanların bu kriz döneminde birlik olması gerekirken “vurun abalıya” dercesine dar gelirliye yüklenmek demek olduğu düşüncesindeyim.

Ekmeğe yapılan bu zammın siyasi amaçla ve seçimler arifesinde yapılması benim ekmekle siyaset yapılıyor düşüncemi pekiştiriyor.  Seçimlere az bir süre kalmışken yapılan bu zamların siyasi amaçla yapılmış olduğu aşikardır. Birilerini zor durumda bırakmak amaçlı olduğu kanaatini taşıyorum.

Kesinlikle çalışan insanların hakkını almasını isterim ve kimsenin zarar etmesini istemek gibi bir düşüncem olamaz. Fırıncılar hak ettikleri parayı kazanmak almak durumundadır. Onların ellerindeki ekmeği hibe etmesi gibi bir çarpık düşünceye sahip değilim. Ancak yaklaşık bir yıl önce alınan bir karar var. O zamandan ekmek fiyatları belirlenmiş. Neden bu zamana kadar zam yapılmamış. Şimdi “kötümü yaptık bu zamana kadar direndik. Zam yapmadık. Ancak direnecek gücümüz kalmadı şimdi yaptık.” Denecek. Anlıyorum tabi. Ama bu direnç siyasetin tavan yaptığı bir dönemde ve seçimlere bir ay kala biraz daha devam edebilirdi. Çünkü bu birileri  arasında siyasi polemik konusu olacak ve olmaya başladı. Birileri siyaseti ekmek üzerinden yapacak.

Bizi temelden ilgilendiren kısmı ise tekrar ediyorum dar gelirli insanımızın sofrasına koyacağı ekmeğin azalmış olması. Önceden iki ekmek alan biri şimdilerde mecburen kısmak zorunda kalacak.

Acaba gecesi gündüzü belli olmadan fedakarca çalışan fırıncı kardeşlerimiz biraz daha anlayışlı davranarak alt sınırda zam yapmış olsaydı daha şık daha anlaşılır olmaz mıydı?   Tabi maliyetleri hesaplamak bir ekmeğin kazandırdığı parayı bilmek durumunda değiliz. Bizim bu daha az zam yapılmış olsaydı sözümüz elbette masumane bir istektir.

Olayın başka bir yönü de şu. Belediye çıkarmış olduğu ekmek kapasitesini artırsa ve daha ucuza satsa hatta yeni büfeler açarak , mahalle aralarında ucuz ekmek dağıtsa bu fırıncıların durumu ne olur. Yanında çalıştırdıkları insanların yani bundan ekmek yiyen insanların durumu ne olur. Zamcıların bunu da hesap etmesi gerekmez mi?

Hani ülkedeki yoksulluk sorununu krala anlatırlarken halk ekmek dahi bulamıyor dediklerinde yanında duran kralın kızının “baba ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” sözünü bilirsiniz. Dar gelirli vatandaşa galiba reva görülen düşünce böyle bir düşünce. Ekmek yoksa Pasta yesinler.

Selam ve dua ile…

Bu haber 4182 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi