Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

BU İŞ YAŞ

Fazlı GÜVENTÜRK

05 Ağustos 2010, 02:13

Fazlı GÜVENTÜRK

BU İŞ YAŞ

            Teamüller vardır. Bir kurumun teamülleri, bir işin, bir olgunun, bir davranışın, bir kararın teamülleri.

            Teamül demek bir yerde öteden beri süregelen davranış demektir. Yani alışkanlığın ötesinde herkesin ortak olarak kabul ettiği artık benimsediği hareket veya davranış demektir.

            Bazı zamanlarda bu teamüllerin dışına çıktığınızda sanki dünya yıkılıyor gibi gelir. İşte bu işin en doğrusu bu başka doğrusu yok gibi olur. Yani bu teamüller bir süre sonra alışkanlığın ötesine, bildik in ötesine olabilirin ötesine geçer ve artık tek doğru olur.

            Ordu içinde bu gelenek haline gelmiş olguları da diğer kurumlarda ki gibi yıkmak çok zordur. Hatta diğer bazı kurumlar çok daha çabuk üzerinden bu bazen gereksiz olan teamülleri atarken ordu üzerinden atmakta zorlanır. Bu nedenle ordu hep bir kalıp içindedir.

            Son yaş toplantısı bir türlü nihayete erdirilmiyor. Uzadıkça uzuyor. Bu yazıyı kaleme aldığımda teamüller gereği yaş kararlarının açıklanma zamanını beş geçiyordu. Yani şuana kadar geçmiş yıllarda ki gelenekler göre açıklanıp herkesin rahata kavuştuğu saat olmalıydı bu zaman.

            Yeni General olanların telefonlarının susmadığı, kapı zillerinin aşındığı, kulaklarının iyi veya köyü durmadan çınladığı, dedikodularının yapıldığı saat olmalıydı bu saatler.

            Suçlu veya suçsuz, ordudan ilişiği kesilen birçok subay Astsubayın gözyaşlarının sel olduğu saatler olmalıydı bu zaman. Ailesine nasıl açıklayacağını bilmediği suçundan dolayı hele inancını yaşamasından dolayı “yarın işe gelmeyeceksin” tebliğinin Cumhurbaşkanı tarafından şerhli veya şerhsiz onaylanıp resmi gazeteye gönderildiğini duyup eve gitmek yerine amaçsızca sokakta dolaşan “eski ordu mensubu” veya “işte ordudan atılan bu adam” damgası yiyen insanların sokakta dolaştığı saatlerdi bu saatler.

            Ancak

            Yargılaması devam eden askeri personelin durumunu net açıklayıcı bir kanun maddesi olmadığından veya olan maddeyi kendince yorumlayan hukukçu ve askerlerin karar verememesinden dolayı bu belirsizlik sürüyor.

            Muhtemelen belki ilerleyen saatlerde veya önümüzde ki günlerde bu durum netliğe kavuşacak. Yani Başbakanın başkanlık ettiği Askeri şura bir türlü kararını verecek ve karar açıklanacak.

            Şerhler konacak. Başbakan ve savunma bakanı koyacak bu şerhleri. Belki istemedikleri bir personelin bir üst rütbeye gelemsinden veya ordudan gereksiz yere atıldığını düşündükleri için konulacak bu şerh. Ama değişen olmayacak. Yine terfi eden edecek, atılan atılacak, evine çiçekçiler tarafından çiçek taşınacak olan generallerin sevinci ile işinden olan belki eşinden ve aşından olacak olan bazı personelin gözyaşları birbirine karışacak.

            Ancak gerçek olan tek bir şey var oda bu yıl ki YAŞ çok tartışılacak. Sonuç ne olursa olsun tartışılacak. Kimin istediği olursa olsun kimin adamı nereye hangi makama gelsin veya gelmesin tartışılacak.

            İnşallah gözyaşları fazla akmadan ve liyakatli olan insanlar hak ettikleri yere gelecek şekilde bu iş neticelenir. Teamüller tamam ama teamüller dışına çıkışta da hak yerini bulu inşallah.

            Selam ve dua ile…

             

 

Bu haber 4233 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi