Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

Arınmaya yolculuk 61 bölüm

Fazlı GÜVENTÜRK

20 Şubat 2013, 16:58

Fazlı GÜVENTÜRK

Arınmaya yolculuk 61 bölüm

            Kalbi Mekke için Medine için yanıp tutuşan ve oralara ulaştığında 9 şiddetinde sarsılanlar için yazılmış, hem bir rehber olsun, hem yaşadıklarımızı anlatısın amaçlı bu yazılara vesile olanlardan Yaradan razı olsun..

          HURMA

            Hurma, sıcak iklimlerde yetişen bir ağaçtır. Sekiz bin seneden beri varlığı söylenen hurmanın yetişmesi için su ve güneş çok önemlidir. Birisi eksik olursa meyve vermez. Çok yararlı bir gıdadır. Hurmada Yağ, protein, vitamin, mineral vb. insan bünyesi için gerekli her şey vardır.

            Bu sebeple Arap kültüründe hurma “maden ocağı” olarak bilinir.

            Hurma ağacı çok nazlı bir ağaçtır. İnsan gibi hassastır, duygusaldır, çok ihtimam ister. İmam-ı Rabbanî, Mektubat adlı eserinin 162. mektubunda hurma hakkında şu bilgileri veriyor.

            Hurma ağacının ismi Arapça da “Nakhle” dir. Nakhle, elekte kalan veya elenen anlamındadır. Allah (c.c.) Hz. Âdem (a.s.)’i yaratacağı zaman meleklere Hz. Âdem’in toprağını bir eleğe koymalarını emretti. Koydular ve elediler. Saf ve ince olanından Hz. Âdem yaratıldı. Eleğin üzerinde kalan kısmından da hurma yaratıldı. Hurma, bir anlamda bizim halamız olur.

            Hurma Ağacının Özellikleri

* Hurma ağacı, Palmiye cinsindendir. Çekirdekten yetiştirilebilir. Ama daha sıhhatli olması için kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir.

* Bu yavrular topraktan değil bizzat ağacın gövdesinden neşet eder. Belli bir zaman sonra yani tabir caizse doğum vakti geldiğinde adeta sezeryan ameliyatı gibi çok usta ellerle ve özel bıçaklarla yavru filizler ağacın gövdesinden alınır ve anne ağacın yanında bir yere dikilir.

* Doğum usulu ile yetişen hurma ağacı, çekirdekten yetiştirilene göre daha sağlıklı olur, kısa sürede meyve verir.

* Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağacından alınan polenler, dişi ağacın konulması gereken yerine silkelenerek döllenme sağlanır.

* 5-6 dişi hurma ağacının arasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlarsa narin ve zariftir.

            Hurma ile insan arasındaki benzerlik İnsan ile hurma ağacı arasında sıkı bir benzerlik vardır. Zaten ikisi de aynı çamurdan yaratılmıştır.

            İnsan da, hurma da dik ve geniş bir gövdeye sahiptir. İnsanın da hurmanın da erkeği ve dişisi vardır. İkisi de ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir. İnsanın kafası, hurmanın da üst tepe noktası kesildiğinde ölürler. İnsanın kalbi, hurmanın gövdesi kuvvetli bir darbeye maruz kalırsa ölürler. Ömrü insan ömrü kadardır. Yavrulaması insanın yavru adedine eşittir. Gençlik ve ihtiyarlık yaşlarında aynı özellik gösterirler. İnsan vucudunda kıl, hurma gövdesinde lifler bulunur. Her ikisi de şiddetle suya ihtiyaç duyarlar, susuz kaldıklarında aynı sürede ölürler.

            Medine hurması dünyanın en meşhur hurmalarındandır. Doksan dokuz çeşidinin olduğu söylenir. En meşhuru Acve hurmasıdır.

            İmam-ı Bezzaz’a göre: Bir gün Huzur-u Saadete bir kimse gelir, elinde yanmış

bir hurma dalını gösterip: Ya Muhammed, bu hurma dalını dik, şayet hurma yeşerirse biz de senin Peygamberliğini tasdik ederiz, dediler.

            Rasûlullah (s.a.v.) yanmış hurma dalını yere dikti. O hurma dalından mucize olarak hurma hasıl oldu, meyve verdi. İşte bu mucize hurma Acve hurmasıdır. Yenildiğinde yanıksı bir koku ve tadı vardır. Peygamberimiz bir hadislerinde: “Her kim her gün sabahları aç karnına yedi tane Acve hurmasından yerse, o gün içinde o kimseye ne zehir ne de sihir zarar vermez.”

            “Acve ismindeki Medine hurması cennettendir.” buyurmuştur. Hurma, Kur’an da pek çok ayette bahsi geçen bir meyvedir. Her geçen gün keşfedilen faydaları hurmayı, hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirmiştir. Hurmanın sahip olduğu bu özelliklere Meryem Suresi’nde dikkat çekilmiştir.

            “Hurma dalını kendine doğru salla üzerine henüz oluşmuş taze hurma dökülüversin.” Artık, ye, iç, gözün aydın olsun. Allah (c.c.)’ın, Hz. Meryem’e hurma yemesini bildirmesinin pek çok hikmeti vardır. Hz. Meryem’in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden biri olan hurmanın, özellikle hamile olan ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları, bugün bilimsel olarak da bilinmektedir.

            Hurma, içerdiği %60,65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir.

            Hurma annenin zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmakta, aynı zamanda da yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, süt hormonlarını harekete geçirmekte ve anne sütünü çoğaltmaktadır.

            Hurmada bulunan oksitosin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pek çok kaynakta “rapid birth” yani “hızlı doğum” ifadesiyle tanımlanmaktadır. Oksitosin esas olarak beyinde salgılanan, doğum sancılarını başlatan bir hormondur.

            Enes bin Malik’ten rivayetle Efendimiz buyurdular ki: “En hayırlı hurmanız Berni’dir. Onda şifa vardır, hastalık yoktur.”

            MİSVAK

            Arabistan’da yetişen ve “Erak” ismi verilen bir ağacın kök ve dalından yapılır. Ağız ve diş temizliğinde kullanılır. Güzel kokusu ve hafif baharatlı olması ile antiseptik mikrop öldürücü özelliklere sahiptir. Diş hastalıklarına karşı faydalıdır.

Misvağın Faydaları;

* Misvak, ağız kokusunu giderir.

* Gözleri cilalandırır, görmeyi keskinleştirir.

* Göz ağrılarını teskin eder.

* Diş çürümelerini önler.

* Diş etlerinin çekilmelerini önler.

* Damakları kuvvetlendirir.

* Yüzü güzelleştirir.

* Kalbi, mideyi ve göz sinirlerini kuvvetlendirir.

* Zihni açar. Ezberlemeyi kolaylaştırır.

* Misvak ile kılınan namaz, misvaksız kılınan namazdan daha efdaldir.

 

Yazının devamı bir sonraki gün           

Bu haber 3662 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi