Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

CAHİLİYE DÖNEMİ(Mİ)?

Fazlı GÜVENTÜRK

28 Temmuz 2009, 10:20

Fazlı GÜVENTÜRK

CAHİLİYE DÖNEMİ(Mİ)?

            Yarın senide göreceğiz, sen sanki farklı bir şey mi yapacaksın, göreceğiz sende eleştirdiklerinin aynını yapacaksın, düzen böyle ne yapacaksın dediğinizi duyar gibi oluyorum.

            Evet, yarın benimde farklı bir şekil uygulama içinde olmam gerçekten zor. Mevcut uygulamayı muhtemelen yapacağım. Ama bu benim eleştiri ve doğruyu bulma arzusu içinde olmamı engellemiyor.

            Geçen günlerde medyada bir haber vardı. En fazla evlilik Kırıkkale’de en fazla ayrılıklar ise İzmir’de oluyormuş. Ulusal basına böyle haber olmak bizi ne kadar gururlandırır onu sizlere bırakıyorum.

Elbet mutluluklar paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır. Evlenen çiftlerin sevinçlerine ortak olmak ne güzel. Ailelerin çocuklarının mürüvvetlerini gördükleri bu günlerde yanlarında olmak dostluğun bir örneği olması ayrı bir güzellik. Bunların hepsine eyvallah.

            Ancak, bu gürültü ve görüntü kirliği ne olacak?

            Sabahın erken saatlerinde başlayan müthiş bir gürültü ile çıkış verilen düğün töreninin geç saatlere kadar sürmesi ne kadar doğru?

            Geçtiğimiz hafta içinde katılmak zorunda olduğum demiyorum, zevkle dostlarımın yanında olduğum dört düğünden birinde hesap yaptık. Kırıkkale’de onbeşe yakın düğün salonu var. Belki daha da fazla. Bu bolluk içinde hala mahalle aralarında aşırı gürültü ile yapılan düğünlerin ruh dengelerini bozduğunu söylemek sanırım hiçte abartı olmaz.

            Kesinlikle anlıyorum. Salon kiralamak oldukça pahalı. Pastası, içeceği, çerezi, sazı, sözü hele birde yemekli ise pasını hesaplamak bile yoruyor insanı. Şu ekonomik krizde hiçte kolay değil bu gideri karşılamak. Birde üst üste gelen merasimlerden yer bulmak, sıra kapmak oldukça zor. Bunun gibi nice hesaplar yapıldığında düğün salonlarında bu sevinci dostlarla paylaşmak oldukça güçleşiyor.

            Ancak gerçekçi bir maddi hesap yaparsak, davulu zurnası, çalgısı, yemeği, çayı, masa, sandalye kirası derken çokta ucuza gelmiyor mahalle düğünü. Bunlar bir yana etrafa vermiş olduğu rahatsızlık her şeyin önüne geçiyor.

            Zamanında kuzey ırak bölgesinde görev yaparken sabah ezanının okunması sonrasında etraftan gelen yüzlerce silah sesi ile mermi cıvıltısı ile mevzilere koştuk. Bulunduğumuz yer bir kasabaydı. Adeta kasaba yakılıyor havası verilen bu seslerin nedenini bir süre sonra anladık. Düğün vardı ve insanlar sözde sevinçlerini paylaşıyordu. Bu geri kalmışlığın ve cahiliye devri âdetinin bir göstergesiydi. Hepimiz ayıplamıştık. Hatta çok önceleri meskûn mahalde silah atmak suçundan sanık olan bendeniz bile ayıpladım bunu. Bizlerden ortalama yirmi yıl öncesini yaşayan o topluluğun yaptıklarını bizler hala büyük gururla yapıyoruz.

            Şimdi Kırıkkale’mizde olan şu görüntüye bakın. Aşırı yükleme yapılmış bir gürültü ile çalınan oyun havaları, davulcuların bahşiş için tokmağı daha hızlı vurmaları, havai fişeklerin operasyon havası içinde çokluğu ve en gürültülü olandan seçilmesi, konvoylardaki korna seslerinin uzun uzun çalınması geri kalmış toplumlardaki cahiliye âdeti değil mi?

            Müzik sesinin kesinlikle azaltılması gerekiyor. Madem çalınacak azami oradakilerin eğleneceği kadar çalınması yeterli olur. Havai fişek kesinlikle yasaklanmalı. Ne o ya. Operasyona mı gidiyoruz? Konvoya ve tehlike saçan hareketlere izin verilmemelidir.

            Birilerinin mutluluğu bir başkasının üzüntüsü olmamalıdır. Etrafında hastası, kederi olan insanların suratlarını buruşturduğu bir ortamda eğence ne kadar mutluluk verir bir daha düşünülmeli değil mi?

            Selam ve dua ile…  

Bu haber 4013 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi