Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Siyasi yargı

Fazlı GÜVENTÜRK

09 Nisan 2010, 01:07

Fazlı GÜVENTÜRK

Siyasi yargı

          Ülkemin gündemi yine dolu dolu geçiyor. Bu gündem yoğunluğunda yorgun bir anayasanın değişimi ilk sırada yerini almaya devam ediyor.

          Kimi siyasi partilerin parti programlarında olmasına rağmen sadece bu hükümet ön ayak oluyor diye değişikliğe karşı çıkası zihinleri karıştırmaya devam ediyor.

          Bu siyasi partinin kısır bir nedenden dolayı karşı çıkışına bir çok kararında dik duruş sergileyen diğer siyasi partilerinde destek veriyor olması ayrı bir handigap olarak karşımıza çıkıyor.

          Elbette muhalefet olup yapıcı görüşlerini belirten ve en azından demokratikleşme adına bu değişikliğe destek olacağını belirten bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının tekrar ve sıkça belirtilmesi gerektiği gibi sadece demokratikleşme anlamında bile olsa destek vermesi ülke geleceğinin aydın olması anlamında önem taşımaktadır.

          Yorgun anayasanın değişmesi konusunda yargının abartılı karşı çıkışı da çok dikkat çekiyor. Elbet hukukçu olduklarından onların bu karşı çıkış nedenlerini dikkate almak gerekiyor. Huzursuzluklarının nedenini anlamak ve bu olumsuzlukları bertaraf etmek gerekiyor. Bu anlamda hükümetin adım atması ve hukuk adamlarından destek alması şarttır.

          Yalız;

          Sırf siyasi gelecek kaygısı ile ve özellikle beli siyasi grubun önder olması nedeniyle karşı duruş sergilemeleri de doğru değildir. Herke görevi bilecek ve ona göre davranacak.

          Ana muhalefet parti lideri her konuşmasında bu değişikliğe destek olmayacaklarını belirtiyor. Oysa bu darbe anayasasının değişmesi gerektiğini kendi partisi içinden birçok aklıselim insanında kabul ettiğini ve destek verdiğini biliyor olması gerekir. Yarın olası bir referandumda birçok partilinin bu değişikliğe olumlu oy vereceğini hesaplaması gerekiyor. Darbelerden medet umma zamanı gelmiş geçmiştir. Ayrıca darbe döneminde yapılan bu anayasanın da artık ülke gerçeklerine ve dünya değişimine uymasının mümkün olmadığı görülmelidir.

Yine büyük siyasi partilerimizden birinin grup başkanı bence ağır olan bir söz ile bu değişikliğe karşı çıktığını gösterdi. Bu hükümet ve Başbakan kendini ipten kurtarmak için bu değişikliği yapıyor gibi talihsiz bir açıklama yaptı. Bu hukuk herkese lazım. Bunun muhalefeti iktidarı olmaz. Bağımsız bir hukuk düzeni herkesin işine gelmelidir. Kimse hükümetin bu değişikliği ömrü billâh iktidarda kalmak için yaptığını iddia edemez. Nihayetinde her canlı gibi siyasi partilerde doğar büyür olabilirse iktidar olur ve kaybolur gider. Yani bu değişiklik bugün bunların işine geliyor olabilir ama kesinlikle yarında iktidar namzedi olduklarını iddia eden hali hazırdaki muhalefet partilerinin de işine gelecektir.

Uzun lafın kısası. Kuru muhalefet yapmak yerine oturup konuşup çağdaş ve demokratik bir anayasanın yapımına katkı sağlamak tüm siyasi partilerin bugün olmasa bile gelecekte işine gelecektir.

Selam ve dua ile…

 

 

Bu haber 3874 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi