Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

CAKA SATAN

Fazlı GÜVENTÜRK

05 Ağustos 2009, 16:20

Fazlı GÜVENTÜRK

CAKA SATAN

            Sohbetinden büyük zevk aldığım imamlıktan ayrılma esnaf ağabeyimin anlattığı bir olay çok hoşuma gitti.

            Yaklaşık yirmi yıl bir köyde imamlık yapan hocayı denetlemeye gelen müftü “söyle bakalım hoca efendi” demiş. “ kaç yıllık imamsın.” İmam “20 yıllık hocam” demiş. “Peki, ne kadar ezberin var, kaç sayfa kuran ezberledin” diye sormuş. Hoca “20 sayfa” demiş. Müftü “yahu hoca az değimli, 20 yılda yirmi sayfa” diyecek olmuş. Köy imamı lafı yapıştırmış” hocam hazreti Âdem 10 sayfa ile peygamberlik yapmadı mı? Ben yirmi sayfa ile neden imalık yapmayım”

            Şimdilerde bazı yöneticilere bakıyoruz maalesef 20 sayfa ile imamlık yapıyorlar. Hatta utanmasalar 10 sayfa ile haşa peygamberlik yapacaklar.

            Yönettikleri birimlerde yapmış oldukları uygulamalarla kendilerinden ala lider olmadığı izlenimi vererek gören görmeyen herkese caka satıyorlar.

            Sözlerimde riya var, yalan var diyorsanız. Lütfen çıkın resmi kurumları bir gezin. Başta belediye olmak üzere tm kurumları gezin. Gerek bina içersinde bulunan yöneticilere bakın gerekse halkla iç içe olanlara bakın. Hepsi en iyi bilenin kendisi olduğu havasını atıyor.

            Bu cakacıların yönetim seviyeleri de fark etmiyor. Bazen müdür olarak çıkıyor karşınıza, bazen şef, bazen amir bazen de ekip başı olarak ukalalık seviyesinin zirvesini yaşıyorlar.

            Bir topluluğu yöneten askeri tabirle onun Komutanı, sivil deyimle onun önderi olan insanın yönettiği işi yapan insanlardan o işi daha iyi bilmesi kadar doğal ve olması gereken olağanlık yoktur. Ancak bilinmedi halde yani yapılan işe vakıf olunmadığı halde bunu yönettiklerine tahakküm uygulayarak kabul ettirmek isteyenler kendi yanılgılarını görmüyorlar.

            Hadi sert disiplin uygulayıp otoritede boşluk olmaması için astı konumdakilere bilmemezliğini bildirmekten çekinen liderler var diyelim. Ki yönetilen bu birimi böyle bir yönetim çöküşe götürür. Kabul etmek mümkün değildir. Bu yönetim şekli en sert yönetimlerde bile yok artık. Ama oldu farz edelim.

            Yönettiklerine yaptığı ukalalığı bir türlü onunla iş ilişkisi içinde olduğu hiçbir ast üst konumunda olmayan insanlara yapanlara ne demeli.

            Başlangıçta hiçbir şekilde müdahil olmadığım ve orada olma nedenim tamamen tevafuk olan, az resmi kurumda şef konumundaki olanın vatandaşa çıkışmasını paylaşmak istedim. Ne konu o kadar önemli nede olduğu yer o kadar önemli. Ama oluş biçimi çok ilginç. Bir bankanın bir kredi olayı. Vatandaş internetten indirdiğini ve konuyu çok yönlü incelediğini söylüyor ve lisans eğitimini aldığı okulda söz konusu okulda branşı olduğunu anlatıyor. Ancak şef sen ne anlarsın ifadesi ile terslemekten öte, ta genel müdürlükte olanlara bile bilmeme konusunda tabirimi mazur görün çamur atıyor.

            Hâsılı işin başında bulunan insanların işlerini bilmesi ayrı bir gereklilik ve güzellik. Ancak herkesten daha iyi biliyorum havasında olmak bir o kadar yanlış ve yanılgı olur.

            Aldığın on sayfalık eğitimle her konuda haşa peygamberlik yapmaya kalkarsan birileri seni öyle bir çarpar ki inan hoca hoca, dergah dergah gezsen sana çare etmez. Unutmayın peygamberimiz "Allah Teala hazretleri, bana: Mütevazi olun, öyle ki, kimse kimseye zulmetmesin, kimse kimseye karşı böbürlenmesin." Demiştir. Biz kimiz ki böbürlenelim.

            Selam ve dua ile…

Bu haber 3961 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi